неделя, 1 март 2015 г.

Явлението Емил Конрад

В последния месец някъде се заговори за новата книга на Емил Конрад - момчето, което напълни книжарниците за пръв път от много време насам. Лично постижение за един млад и амбициозен копирвач  творец. Той успя да влезе фолклора на тийнейджърите, като говореше изключително умни неща от сорта на "Чувството, когато се изакаш и после се нуждаеш от тоалетна хартия", "Майка ми се прибра вкъщи и пита дали спя" и "Когато баба ти ти каже, че трябва да ядеш". Неговите гениални и проницателни идеи накараха младите да пощуреят буквално по неговите клипове, а когато излезе книгата, тя се превърна в хит, възпят даже и от легендарния български писател, режисьор, журналист, политик и почетен Президент на хумора и съдник на провинцията Иво Сиромахов.

Явлението Конрад даже надмина и явлението "Свърших с четката му за зъби" - разбирайте го, "50 нюанса сиво". Женските сърца бяха пленени от иначе не особено грамотния младеж.
Той успя да се промъкне скришом в народното битие и дори накара майки да купуват - например 13-годишната Фатме от Факултето се сдоби с негова книга. Тя не можеше да прочете какво се пише вътре, но пред журналисти сподели: "Многу хобафа книгъ., гьонсурат момче".

Така де, майтапът настрана. Емил Конрад успя да направи невиждано чудо, като накара масово българите да забравят за Паулу Коелю, Хорхе Букай и техните уникално сложни житейски истини за любовта, виното, дюнерите и човешкото битие.

Дори небезизвестният Дан Браун остана на заден план.
И все пак - да живее българското. Да живее грОмотността, да живее оригиналната /копирана от YouTube дословно/ идея!

P.S. Четейки това, Андрей Слабаков изпуши 8 цигари, изпи 3 кафета и напсува 4 пъти кабинета "Борисов".


Няма коментари:

Публикуване на коментар